Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΡΟΣΙΣ

Καιρός να συστηθούμε! Βρισκόμαστε αισίως στην τρίτη γενιά της οικογένειας και έχουμε την τύχη να ζούμε και να δημιουργούμε στη Δυτική Μακεδονία, όπου αφθονούν οι μικρές οικογενειακές φάρμες. Οι ντόπιοι παραγωγοί, με το μεράκι και την τέχνη τους ζουν από, και για τα όσπρια. Αυτοί είναι οι συνεργάτες μας από το 1956, από τότε δηλαδή που ο πρώτος της οικογένειας arosis άρχισε να ασχολείται με τα όσπρια. Η κοινότητα είναι οι ρίζες μας και η σχέση μας μαζί της μόνο συμβιωτική και αρμονική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η φιλοσοφία μας αγκαλιάζει το παγκόσμιο φαινόμενο του κινήματος slow food, που προάγει την έννοια του «καλού, καθαρού και δίκαιου» φαγητού. Με απλά λόγια, καλή πρέπει να είναι η διατροφή στο σύνολό της και να ικανοποιεί τις αισθήσεις, να είναι κομμάτι της ευρύτερης κουλτούρας μας αλλά και να συμβάλλει στην καλή μας υγεία. Καθαρή πρέπει να είναι η διαδικασία παραγωγής, ώστε να εγγυάται πως η κατανάλωση μίας τροφής δεν βάζει σε κίνδυνο το περιβάλλον, τη χλωρίδα, την πανίδα ή τον άνθρωπο. Δίκαιος πρέπει να είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζονται και αμείβονται οι παραγωγοί κάθε τροφής, καθώς και η τιμή στην οποία αυτή προσφέρεται σε όσους την επιλέγουν. Αυτή η φιλοσοφία μας ταιριάζει γάντι!

Επιλέγουμε τον δρόμο της ευθύνης και αγκαλιάζουμε την πρακτική της συνεργασίας με τη γη, όχι την εκμετάλλευσή της. Πιστεύουμε στους ανθρώπους που αγαπούν και γνωρίζουν τη γη· χτίζουμε σχέση ζωής μαζί τους και μαζί της. Η φύση μας χρειάζεται, όσο τη χρειαζόμαστε, γι’ αυτό και επενδύουμε στην αέναη ανάπτυξή της. Αν θέλουμε τον καλύτερο καρπό της, πρέπει να θέλει να μας τον δώσει. Και η δική μας γη το θέλει πραγματικά. Τα υπόλοιπα είναι, όπως λένε, ιστορία. Η ιστορία της Άροσις, συμπληρώνουμε εμείς.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

Αν οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε κάποιον, αυτός είναι ο παππούς, Θωμάς Στογιαννίδης. Ήδη το 1956, αν και απλός παντοπώλης στη Βασιλειάδα της Καστοριάς, ο παππούς αντιλαμβάνεται την αξία των οσπρίων της Καστοριάς και των Πρεσπών. Γι’ αυτό και ξεκινά να τα προμηθεύεται από τους συγχωριανούς του και τα χωράφια τους και να τα διανέμει χύμα στις λαϊκές αγορές. Ο παππούς από τις πόλεις και τα χωριά γύρω από την Καστοριά έφτασε μέχρι την Αθήνα με την πραμάτεια του.

Τη συνέχεια έδωσε ο γαμπρός του, Γιάννης Φωτιάδης μαζί με την κόρη του, Ελένη Στογιαννίδη - Φωτιάδη, που το 1968 λανσάρουν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά συσκευασμένα φασόλια και φακές Καστοριάς σε πακέτα του μισού κιλού. Μάλιστα, πριν παραδώσουν την σκυτάλη, έκαναν και τις πρώτες εξαγωγές Άροσις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εκεί όπου ο ελληνισμός λαχταρούσε τη γεύση της πατρίδας που είχε αφήσει πίσω και οι υπόλοιποι αποζητούσαν μια γεύση να εκπλήξει τον ουρανίσκο τους.

Το 1996 έρχεται η σειρά της τρίτης γενιάς, στο πρόσωπο του υιού Φωτιάδη, Τρύφωνα, ο οποίος με τη μητέρα του στο πλευρό του αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση. Αυτό που θέλει για την επιχείρηση είναι να ενσαρκώνει τις αρχές της φιλοσοφίας του slow food. Αυτό που συνειδητοποιεί, όμως, ενώ εφαρμόζει μία-μία τις καινοτομίες που χαρακτηρίζουν την Άροσις μέχρι και σήμερα, είναι πως από διαίσθηση και μόνο, οι προηγούμενες γενιές του είχαν ανοίξει αυτόν ακριβώς το δρόμο. Είχαν κάνει το παν ώστε να πάνε την παραγωγή τους ένα βήμα παραπέρα και από ένστικτο και σεβασμό στην παράδοση, είχαν ήδη ασπαστεί τη λογική του καλού, καθαρού προϊόντος που γίνεται αντικείμενο τίμιας συναλλαγής τόσο με τον παραγωγό, όσο και με τον τελικό του αποδέκτη. Και όλα αυτά, πριν ακόμα το κίνημα του slow food γίνει η αναγκαιότητα την οποία αποτελεί σήμερα. 

Η Άροσις υπό την ηγεσία της νέας γενιάς δεν αφήνει καμία καινοτομία ανεκμετάλλευτη, γι’ αυτό και υιοθετεί το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην καλλιέργεια των οσπρίων, την ιχνηλασιμότητα και την αναγραφή του ονόματος του παραγωγού στο πακέτο, παράγει πρώτη βιολογικά φασόλια στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την ποιότητα κάθε ντόπιας ποικιλίας οσπρίων. Αυτή η νέα οπτική και φιλοσοφία ανταποκρίνεται στην επιτακτική ανάγκη της εποχής για επιστροφή στην αγνή και ποιοτική τροφή και με τις καινοτομίες που εισήγαγε άνοιξε τον δρόμο για την επιτυχία, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. 

Σήμερα, είναι τιμή μας να μπορούμε να πούμε πως τα προϊόντα μας έχουν αγαπηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όχι μόνο για την υπέροχη, προσεγμένη γεύση τους, αλλά και για τις αξίες με τις οποίες είναι πλέον συνώνυμα. Πρώτη έρχεται η ποιότητα που εγγυάται το ευ ζην κάθε πιστού φίλου της Άροσις και ακολουθείται κατά πόδας από το μεράκι και την παράδοση συντροφιά με την πρωτοπορία και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Θα ήταν χαρά μας να μοιραστούμε, επιγραμματικά, μαζί σας τις πιο μεγάλες μας στιγμές σε ό,τι αφορά στις καινοτομίες μας.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ / ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ

Εμείς στην Άροσις φροντίζουμε ό,τι αρχίζουμε να το ολοκληρώνουμε και μάλιστα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο δικός μας ποιοτικός έλεγχος ξεκινάει στο χωράφι.

Οι αγρότες ξέρουν να αφουγκράζονται τις επιθυμίες της γης, καθώς οι οικογένειες των περισσότερων ασχολούνται μαζί της εδώ και πολλούς αιώνες. Την αφήνουν να ξεκουραστεί, όταν το έχει ανάγκη και αυτή το ανταποδίδει με σοδειές απαράμιλλης ποιότητας μετά την αγρανάπαυση. Παράλληλα, με κάθε σοδειά ο πρώτος έλεγχος ποιότητας πραγματοποιείται εκεί ακριβώς, στο χωράφι από όπου ξεκινάνε όλα με τη συνδρομή γεωπόνων που είναι δίπλα τους σε κάθε στάδιο.

Στη συνέχεια, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τις εγκαταστάσεις της Άροσις όπου έχουν γίνει επενδύσεις σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που ξεπερνούν το ενάμιση  εκατομμύριο ευρώ. Εκεί ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες – αποθήκευση, καθαρισμός, οικολογική απεντόμωση, ξήρανση, διαλογή, τυποποίηση - που μπορούν να εξασφαλίσουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος. 

Αν και οι διαδικασίες που ακολουθούνται βάζουν τον πήχη πολύ ψηλά και είναι δοκιμασμένες στον χρόνο, δεν διστάσαμε να προσθέσουμε ένα επιπλέον στάδιο ελέγχου. Ο ανθρώπινος παράγοντας αναλαμβάνει δράση λοιπόν στο στάδιο της χειροδιαλογής. Το ανθρώπινο μάτι κάνει τον τελευταίο έλεγχο και βάζει την σφραγίδα του σε κάθε προϊόν Άροσις, εξασφαλίζοντας σε εσάς και σε εμάς την απόλυτη ποιότητα και στην γύρω περιοχή θέσεις εργασίας. Είπαμε, εμείς στην Άροσις ζούμε και δημιουργούμε σε έναν τόπο που μας δίνει πολλά και στον οποίο οφείλουμε να δίνουμε κι εμείς με τη σειρά μας.

Η εφαρμογή των συστημάτων ποιότητας EN ISO 9001:2000 και EN ISO 22000:2005 είναι ενταγμένα στη διαδικασία αυστηρού ελέγχου και πιστοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τήρηση των υψηλότερων ποιοτικών κριτηρίων.

Να προσθέσουμε δε πως κάθε συσκευασία προϊόντος γίνεται κατόπιν παραγγελίας. Πριν τη συσκευασία πραγματοποιείται εκ νέου έλεγχος και επιπλέον χειροδιαλογή ώστε να διασφαλιστεί για πολλοστή φορά η ποιότητα Άροσις. 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ

Σε συνδυασμό με τον συνεχή έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας, εξασφαλίζεται η καθ’ όλα άριστη ποιότητα του τελικού προϊόντος χωρίς την παραμικρή παρουσία χημικών παραγόντων.

Η απεντόμωση κρίνεται απαραίτητη, καθώς τα όσπρια, ως φυσικό προϊόν, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που βρίσκεται σε ισορροπία με το περιβάλλον του και κατ’ επέκταση με άλλους ζωντανούς οργανισμούς όπως τα έντομα. Είναι, λοιπόν, φυσικό κατά τη συγκομιδή των οσπρίων να υπάρχουν μικρά έντομα, τα οποία πρέπει να εξαλειφθούν ώστε να μην αναπτυχθούν αφότου συσκευαστεί το προϊόν.

Η περιβαλλοντική καινοτομία της Άροσις εντοπίζεται στο γεγονός ότι πρώτη στην Ελλάδα ξεκίνησε να εφαρμόζει ένα σύστημα οικολογικής απεντόμωσης, ώστε οι καταναλωτές της να απολαμβάνουν ένα 100% υγιές τρόφιμο χωρίς χημικά κατάλοιπα.

Η οικολογική απεντόμωση επιτυγχάνεται όταν τα προϊόντα αποθηκεύονται σε θερμαινόμενους αεροστεγείς θαλάμους. Σε προκαθορισμένο χρόνο αφαιρείται οξυγόνο και προστίθεται άζωτο (με το μηχάνημα ECOGEN της ISOLCELL ITALIA SPA).

Η έλλειψη οξυγόνου αφαιρεί το απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη των εντόμων και με αυτό τον τρόπο, η απεντόμωση των προϊόντων Άροσις εφαρμόζεται φυσικά χωρίς την επιβάρυνσή τους με χημικές ουσίες. Έτσι, σε συνδυασμό με τον συνεχή έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας, τα προϊόντα Άροσις φθάνουν στο τραπέζι σας σε άριστη κατάσταση.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Η βιολογική φιλοσοφία της Άροσις συνοδεύει τα προϊόντα μας, σε κάθε συσκευασία. Τα δικά μας προϊόντα θέλουμε να καλλιεργούνται με σεβασμό και υπακοή στη φύση και στις ανάγκες της. Αντλούμε από τη μοναδική μας γη και τους πόρους της, αλλά δεν την εξαντλούμε και προασπίζουμε την υγεία όσων μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, δηλαδή, τη δική σας υγεία.

Επενδύουμε στην αειφόρο ανάπτυξη και συνδυάζουμε αποτελεσματικά την προστασία του περιβάλλοντος, με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης.

Με απλά λόγια, η γεωργία που ασκούμε είναι βιολογική, αποτελεί ένα σύστημα διαχείρισης και παραγωγής αγροτικών προϊόντων που επιμένει στην ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση στο οικοσύστημα και γι’ αυτό απαιτείται πολλή χειρωνακτική εργασία, συνεχής παρουσία του αγρότη, και χειρισμός κάθε σταδίου παραγωγής με τρόπο λειτουργικό και φυσικό.


ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι μία σύνθετη έννοια που σκοπό έχει τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την προστασία της υγείας του καλλιεργητή με κοινό παρονομαστή την προσφορά υγιεινού προϊόντος στον τελικό αποδέκτη.

Πρακτικά, προϋποθέτει έναν τρόπο οργάνωσης κάθε ομάδας παραγωγών υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση ενός γεωπόνου με στόχο την επιλογή των λιγότερο επιβλαβών πρακτικών στο χωράφι. Με την εφαρμογή ενός συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης επιτυγχάνεται: 

  • Έλεγχος σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
  • Συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση των συνεργαζόμενων παραγωγών.
  • Μείωση κόστους παραγωγής με ορθολογική χρήση νερού, λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών κ.λπ.
  • Προστασία της υγείας των παραγωγών και των καταναλωτών.
  • Προστασία της βιοποικιλότητας μέσω της ελάχιστης δυνατής παρουσίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  • Προστασία των υδάτων χάρη στην ορθολογική χρήση νερού και τη μειωμένη χρήση λιπασμάτων ώστε να αποφεύγεται η νιτρορύπανση στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
  • Παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των αγορών. 

Είναι σαφές πως τα συστήματα αυτά πιστοποιούνται από ανεξάρτητους φορείς για να διασφαλίζεται η εφαρμογή και τα αποτελέσματά τους. Η Άροσις εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2007 το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στα ελληνικά όσπρια και εξακολουθεί να το εφαρμόζει μέχρι σήμερα στα προϊόντα της.


ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΜΑΣ

Η Άροσις  από το 1986 κάνει την δική της προσπάθεια για την εξάπλωση της φήμης των ελληνικών οσπρίων. Από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης μέχρι την Κίνα η ποιότητα των προϊόντων  μας αποκτά σιγά σιγά φανατικούς υποστηρικτές. Σήμερα τα προϊόντα βρίσκονται σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία,  Νορβηγία, Σουηδία, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβενία, Ελβετία, Κύπρος, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Κατάρ, Ολλανδία και άλλες χώρες. 

Για τον σκοπό αυτό δημιουργήσαμε εξαρχής νέα εταιρική ταυτότητα προκειμένου να επικοινωνήσουμε την ιστορία μας και την φιλοσοφία των προϊόντων μας.