Αν οφείλουμε
ευγνωμοσύνη σε κάποιον, αυτός είναι ο παππούς, Θωμάς Στογιαννίδης. Ήδη το 1956,
αν και απλός παντοπώλης στη Βασιλειάδα της Καστοριάς, ο παππούς αντιλαμβάνεται
την αξία των οσπρίων της Καστοριάς και των Πρεσπών. Γι’ αυτό και ξεκινά να τα
προμηθεύεται από τους συγχωριανούς του και τα χωράφια τους και να τα διανέμει
χύμα στις λαϊκές αγορές. Ο παππούς από τις πόλεις και τα χωριά γύρω από την
Καστοριά έφτασε μέχρι την Αθήνα με την πραμάτεια του.
Τη συνέχεια
έδωσε ο γαμπρός του, Γιάννης Φωτιάδης μαζί με την κόρη του, Ελένη Στογιαννίδη -
Φωτιάδη, που το 1968 λανσάρουν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά συσκευασμένα
φασόλια και φακές Καστοριάς σε πακέτα του μισού κιλού. Μάλιστα, πριν παραδώσουν
την σκυτάλη, έκαναν και τις πρώτες εξαγωγές Άροσις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εκεί
όπου ο ελληνισμός λαχταρούσε τη γεύση της πατρίδας που είχε αφήσει πίσω και οι
υπόλοιποι αποζητούσαν μια γεύση να εκπλήξει τον ουρανίσκο τους.
Το 1996
έρχεται η σειρά της τρίτης γενιάς, στο πρόσωπο του υιού Φωτιάδη, Τρύφωνα, ο
οποίος με τη μητέρα του στο πλευρό του αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση.
Αυτό που θέλει για την επιχείρηση είναι να ενσαρκώνει τις αρχές της φιλοσοφίας
του slow food.
Αυτό που συνειδητοποιεί, όμως, ενώ εφαρμόζει μία-μία τις καινοτομίες που
χαρακτηρίζουν την Άροσις μέχρι και
σήμερα, είναι πως από διαίσθηση και μόνο, οι προηγούμενες γενιές του είχαν
ανοίξει αυτόν ακριβώς το δρόμο. Είχαν κάνει το παν ώστε να πάνε την παραγωγή
τους ένα βήμα παραπέρα και από ένστικτο και σεβασμό στην παράδοση, είχαν ήδη
ασπαστεί τη λογική του καλού, καθαρού προϊόντος που γίνεται αντικείμενο τίμιας
συναλλαγής τόσο με τον παραγωγό, όσο και με τον τελικό του αποδέκτη. Και όλα
αυτά, πριν ακόμα το κίνημα του slow food γίνει η αναγκαιότητα την οποία
αποτελεί σήμερα.
Η Άροσις υπό την ηγεσία της νέας γενιάς δεν
αφήνει καμία καινοτομία ανεκμετάλλευτη, γι’ αυτό και υιοθετεί το σύστημα
ολοκληρωμένης διαχείρισης στην καλλιέργεια των οσπρίων, την ιχνηλασιμότητα και την αναγραφή του ονόματος του παραγωγού στο πακέτο, παράγει πρώτη βιολογικά
φασόλια στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την ποιότητα κάθε ντόπιας
ποικιλίας οσπρίων. Αυτή η νέα οπτική και φιλοσοφία ανταποκρίνεται στην
επιτακτική ανάγκη της εποχής για επιστροφή στην αγνή και ποιοτική τροφή και με
τις καινοτομίες που εισήγαγε άνοιξε τον δρόμο για την επιτυχία, τόσο στην
εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.
Σήμερα,
είναι τιμή μας να μπορούμε να πούμε πως τα προϊόντα μας έχουν αγαπηθεί στην
Ελλάδα και στο εξωτερικό, όχι μόνο για την υπέροχη, προσεγμένη γεύση τους, αλλά
και για τις αξίες με τις οποίες είναι πλέον συνώνυμα. Πρώτη έρχεται η ποιότητα
που εγγυάται το ευ ζην κάθε πιστού φίλου της Άροσις και ακολουθείται κατά πόδας από το μεράκι
και την παράδοση συντροφιά με την πρωτοπορία και την τελευταία λέξη της
τεχνολογίας.
Θα ήταν χαρά μας να μοιραστούμε, επιγραμματικά,
μαζί σας τις πιο μεγάλες μας στιγμές σε ό,τι αφορά στις καινοτομίες μας.