Η συνταγή της φασολάδας της μητέρας μου από την Βασιλιάδα της Καστοριάς

"Τα παλιά χρόνια στα χωριά της Καστοριάς και των Πρεσπών η φασολάδα ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που ξέρουμε σήμερα. Η ντομάτα τον χειμώνα ήταν κάτι το αδιανόητο, επομένως άλλα υλικά δίνανε στην φασολάδα διαφορετική γεύση και άρωμα. Τα πράσα και οι πιπεριές Φλωρίνης, που τότε τις αποξηραίναμε για τον χειμώνα, ήταν τα βασικά υλικά. Ενώ το κόκκινο χρώμα της σούπα και το τσιτσίρισμα όταν ενωνόντουσαν τα υλικά θα μείνουν για πάντα ανεξίτηλες εικόνες της παιδικής μου ηλικίας.

Σίγουρα κάποια πράγματα, γεύσεις ή αρώματα έχουν περισσότερο συναισθηματική αξία καθώς συνδέονται με μοναδικές παιδικές αναμνήσεις μια άλλης εποχής, όμως παρουσιάζω αυτή την συνταγή γιατί πιστεύω ότι μπορεί να βρει φανατικούς φίλους. "

Ελένη Φωτιάδη

Υλικά για 6 άτομα:
  • ½ κιλό φασόλια Πλακέ Μεγαλόσπερμα  Καστοριάς ή Πρεσπών
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, κόκκινο γλυκό πιπέρι, μπούκοβο
  • Δυόσμος ή ρίγανη  
Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα φασόλια και τα αφήνουμε να μουλιάσουνε 8 με 12 ώρες. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα φασόλια (περίπου 1 φασόλια προς 3 νερό) μαζί με τις πιπεριές ολόκληρες. Αφού βράσουν τα φασόλια αφαιρούμε τις πιπεριές, τις ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε την σάρκα τους. Ρίχνουμε τον κόκκινο πολτό στην φασολάδα.  Στη συνέχεια,  σοτάρουμε σε ένα τιγάνι, σε δυνατή φωτιά, τα πράσα με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουνε καλά και στο τέλος ρίχνουμε το κόκκινο γλυκό πιπέρι – ένα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό για να δώσει κόκκινο χρώμα στα πράσα. Αφού το μείγμα με τα πράσα είναι ακόμη καυτό το ρίχνουμε στην φασολάδα. Πρέπει να είναι αρκετά καυτό ώστε όταν πέσει στην φασολάδα να τσιτσιρίσει. Στο τέλος ρίχνουμε ένα κουταλάκι τριμμένο δυόσμο. Το μπούκοβο το προσθέτει ο καθένας στο πιάτο του.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.