Πιλάφι με φακές και μανιτάρια

Υλικά για 4 μερίδες:
  • 2 φλιτζ. φακές Καστοριάς
  • 2 φλιτζ. ρύζι Καρολίνα μακρύκοκκο
  • 1 φλιτζάνι άγρια αποξηραμένα μανιτάρια Πίνδου
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
  • 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση:

Βράζετε τις φακές σε νερό χωρίς αλάτι για 20 λεπτά, και όταν βράσουν, τις κατεβάζετε από τη φωτιά και τις στραγγίζετε. Μουσκεύετε τα μανιτάρια σε 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό για 30 λεπτά. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ζεσταίνετε σε μία κατσαρόλα 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μετά ρίχνετε το ρύζι, τα μανιτάρια με το νερό που τα μουσκέψατε, τις φακές και συμπληρώνετε άλλα 3 φλιτζάνια νερό. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Κόβετε την ντομάτα σε μικρούς κύβους. Ρίχνετε στην κατσαρόλα την ντομάτα, το μαϊντανό, την πάπρικα και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύετε και σερβίρετε.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.