Φασόλια φούρνου με λουκάνικο

Υλικά για 4-6 μερίδες:
  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες-ελέφαντες Πρεσπών
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 4 καρότα
  • 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σέλινο
  • 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές
  • 2 φλιτζάνια τριμμένη ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ
  • 2 χωριάτικα λουκάνικα (από περίπου 100 γρ. το καθένα)
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
Εκτέλεση:

Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Βάζετε τα φασόλια με τα καρότα και τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και ρίχνετε 3 φλιτζάνια νερό. Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε λίγο νερό και τον προσθέτετε στην κατσαρόλα. Ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα και το σέλινο και βράζετε χωρίς να αλατίσετε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά. ,Αλατίζετε και συνεχίζετε το βράσιμο για 20 λεπτά ακόμη. Κόβετε τα λουκάνικα σε λεπτές φέτες. Τα σοτάρετε σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο για λίγα λεπτά, τα στραγγίζετε και τα ανακατεύετε με τα βρασμένα φασόλια. Αδειάζετε το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνετε στους 200οC για 30 λεπτά. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και
σερβίρετε.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.