Κοτόπουλο κάρι με κολοκύθα και ρεβίθια

Υλικά για 4-6 μερίδες:
  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 500 γρ. κίτρινη κολοκύθα
  • 2 φλιτζ. βρασμένα ρεβίθια μικρόσπερμα Γρεβενών
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 1 κουτ. σούπας πικάντικο κάρι
  • 3-4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα καρότα και το σκόρδο. Τα σοτάρετε σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, ρίχνετε το τζίντζερ και τα κομμάτια του κοτόπουλου στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά. Προσθέτετε 1 λίτρο νερό και το κάρι, αλατίζετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 45-50 λεπτά. Καθαρίζετε την κολοκύθα και την κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Αλατίζετε τα κομμάτια της κολοκύθας, τα περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο, τα βάζετε σε ένα ρηχό ταψί και τα ψήνετε στους 220οC για 15 λεπτά. Οταν βράσει το κοτόπουλο, ρίχνετε στην κατσαρόλα την ψημένη κολοκύθα και τα ρεβίθια, ανακατεύετε προσεκτικά για να μη διαλυθεί η κολοκύθα και συνεχίζετε το βράσιμο περίπου για άλλα 20 λεπτά.
Ανακατεύετε με το μαϊντανό και σερβίρετε.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.