Πικάντικα μπιφτέκια με ρεβίθια και λαχανικά

Υλικά για 4-6 μερίδες:
  • 4 φλιτζάνια βρασμένα ρεβίθια μικρόσπερμα Γρεβενών
  • 6 φέτες ψωμί του τοστ
  • 1 μεγάλο κολοκυθάκι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 μεγάλο καρότο
  • ½ φλιτζάνι καλαμπόκι
  • 4 λιαστές ντομάτες σε λάδι
  • 1 αβγό
  • λίγο καυτερό μπούκοβο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
Για το σερβίρισμα:
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
  • ντομάτα, μαρούλι και ψωμάκια για μπέργκερ προαιρετικά
Εκτέλεση:

Τρίβετε το ψωμί του τοστ στο πολυμίξερ για να γίνει ψίχουλα. Καθαρίζετε και κόβετε σε μικρότερα κομμάτια το κολοκυθάκι, το κρεμμύδι και το καρότο. Βάζετε στο πολυμίξερ τα ρεβίθια, τη μισή ποσότητα του ψωμιού, τα κομμένα λαχανικά, το καλαμπόκι και το μπούκοβο. Στραγγίζετε τις λιαστές ντομάτες και τις ψιλοκόβετε. Τις προσθέτετε στο μείγμα, αλατίζετε και το πολτοποιείτε. Αδειάζετε σε ένα μπολ και το σκεπάζετε με μεβράνη τροφίμων. Το αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν πλάσετε τα μπιφτέκια. Πλάθετε τα μπιφτέκια και τα περνάτε από το τριμμένο ψωμί που κρατήσατε. Τα βάζετε σε ένα ταψί και τα ψήνετε στους 200ο C για 30-35 λεπτά. Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύετε το γιαούρτι με 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, το σκόρδο, το δυόσμο και λίγο αλάτι. Σερβίρετε προαιρετικά τα μπιφτέκια όπως τα μπέργκερ, με ψωμάκια, μαρούλι και ντομάτα.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.