Ρεβιθοκροκέτες

Υλικά για 6-8 μερίδες, ως ορεκτικό:
  • 250 γρ. ρεβίθια μικρόσπερμα Γρεβενών
  • 2 μεγάλες πατάτες (300 γρ. συνολικά)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές του γλυκού ξερή μαντζουράνα
  • 1 αβγό
  • 3 - 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα ανάμεικτα μαϊντανός και
  • άνηθος
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • αλάτι
  • λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:

Μουσκεύετε τα ρεβίθια από την προηγούμενη ημέρα. Τα βράζετε σε νερό χωρίς αλάτι για 30 λεπτά και τα στραγγίζετε. Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα τους για 30 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις περνάτε από το μύλο του πουρέ. Περνάτε από το πολυμίξερ τα ρεβίθια ή και αυτά από το μύλο του πουρέ. Καθαρίζετε και τρίβετε το κρεμμύδι. Σε
ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα ρεβίθια, τις πατάτες, το κρεμμύδι, τη μαντζουράνα, το αβγό, το μαϊντανό, τον άνηθο και το αλεύρι. Αλατίζετε και ζυμώνετε το μείγμα. Το βάζετε σκεπασμένο με μεβράνη τροφίμων στο ψυγείο για 30 λεπτά. Πλάθετε τις ρεβιθοκροκέτες και τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρυσόξανθο χρώμα.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.