Μοσχαρίσια στηθοπλευρά με ρεβίθια

Υλικά για 4-6 μερίδες:
  • 800 γρ. μοσχαρίσια στηθοπλευρά με κόκαλο κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 250 γρ. ρεβίθια μικρόσπερμα Γρεβενών
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 5 καρότα
  • 4 κλωναράκια σέλερι
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 φλιτζ. λευκό κρασί
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση:


Μουσκεύετε από την προηγούμενη ημέρα τα ρεβίθια. Κόβετε σε μικρά κομμάτια τα κρεμμύδια και τα καρότα. Καθαρίζετε τις ίνες από το σέλερι και το ψιλοκόβετε. Ζεσταίνετε 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλερι και το σκόρδο. Προσθέτετε το κρέας και το σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε για λίγο και συμπληρώνετε στην κατσαρόλα 1 λίτρο νερό. Ρίχνετε τα ρεβίθια και  μεταφέρετε το φαγητό σε μία γάστρα. Σκεπάζετε τη γάστρα και τη βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC. Αφήνετε το φαγητό να σιγοψηθεί για 1 ½ ώρα. Ξεσκεπάζετε, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Γαρνίρετε με φρέσκο θυμάρι.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.