Αρνάκι με φασόλια στο φούρνο

Υλικά για 6 μερίδες:
  • 6 κότσια αρνίσια ή 2 κιλά αρνίσιο μπούτι κομμένο σε μικρότερα κομμάτια
  • 300 γραμμάρια φασόλια μέτρια Φαρσάλων
  • 4 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 3 φλιτζάνια ντοματάκια κονκασέ
  • 1 φακελάκι σαφράν σε σκόνη
  • από 1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο ξερό δεντρολίβανο, δυόσμο, ρίγανη
  • 3 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:

Μουσκεύετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα. Ανακατεύετε τα μυρωδικά με ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλείφετε με αυτό το μείγμα τα κομμάτια του κρέατος. Τα βάζετε σε ένα σκεύος σκεπασμένο με μεβράνη τροφίμων στο ψυγείο τουλάχιστον για 8 ώρες. Καθαρίζετε και κόβετε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια. Σοτάρετε σε 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο τα κρεμμύδια με το σκόρδο και τα κομμάτια του κρέατος χωρίς να τα σκουπίσετε από τη μαρινάδα τους και τα γυρίζετε για να σοταριστούν από όλες τις πλευρές. Σβήνετε με το κρασί, ρίχνετε τα ντοματάκια, το σαφράν, συμπληρώνετε με 1 λίτρο χλιαρό νερό και σιγοβράζετε για 2 ώρες. Παράλληλα, βράζετε τα φασόλια σε νερό χωρίς αλάτι για 1 ώρα και τα στραγγίζετε. Oταν βράσει το κρέας, αδειάζετε το φαγητό σε ένα ταψί και ρίχνετε τα φασόλια. Ανακατεύετε και ψήνετε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC και σερβίρετε.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.