Ταλιολίνι με φακές και πεκορίνο

Υλικά για 4 μερίδες:
  • 1 πακέτο (500 γραμμάρια) ταλιολίνι ή σπαγγέτι
  • 2 φλιτζάνια βρασμένες φακές Καστοριάς
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές
  • 1 χούφτα φρέσκος βασιλικός ή 2 κουταλιές του γλυκού ξερός
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο πεκορίνο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρ
Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τρίβετε το καρότο και το σκόρδο. Ζεσταίνετε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Αφήνετε 3-4 λεπτά στη φωτιά να μαραθούν και ρίχνετε τον  ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό. Προσθέτετε τις φακές και το  βασιλικό, αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά. Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε. Ανακατεύετε με τη σάλτσα και σερβίρετε με το τριμμένο πεκορίνο.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.