Σπετζοφάι με γίγαντες

Υλικά για 4-6 μερίδες:
  • 250 γραμμάρια έγχρωμοι γίγαντες-ελέφαντες Πρεσπών
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 μεγάλη φλάσκα μελιτζάνα
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 4 ντομάτες
  • 2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα
  • 300 γραμμάρια συνολικά)
  • 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές
  • 1 κουταλιά του γλυκού βασιλικός
  • 1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. Κόβετε τη μελιτζάνα σε μικρούς κύβους. Βγάζετε τα κοτσανάκια και τους σπόρους από τις πιπεριές και τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Κόβετε τις ντομάτες στη μέση και κάθε μισό σε τέταρτα και τα λουκάνικα σε χοντρές φέτες. Σε μία κατσαρόλα, σοτάρετε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, τις πιπεριές, τη μελιτζάνα και τα λουκάνικα. Αφήνετε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά και προσθέτετε τις ντομάτες, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, τους βρασμένους γίγαντες, το βασιλικό και τη ρίγανη. Αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Αδειάζετε το φαγητό σε ένα ταψί, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και  συνεχίζετε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30 λεπτά ακόμη.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.