Γίγαντες φούρνου με καβουρμά

Υλικά για 4-6 μερίδες:
  • 500 γραμμάρια γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 4 καρότα
  • 3 φλιτζάνια τριμμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές
  • 200 γραμμάρια καβουρμάς
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση:

Μουσκεύετε από την προηγούμενη ημέρα τους γίγαντες. Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένετε και τους βράζετε για 45 λεπτά σε νερό χωρίς αλάτι. Οταν βράσουν, τους στραγγίζετε χωρίς να τους ξεπλύνετε. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Τα σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνετε στην κατσαρόλα τους βρασμένους γίγαντες, την τριμμένη ντομάτα και τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 3-4 κουταλιές νερό. Κόβετε τον καβουρμά σε μικρά κομμάτια. Τον ρίχνετε στην κατσαρόλα με τους γίγαντες, αλατοπιπερώνετε και  ανακατεύετε. Αδειάζετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 25-30 λεπτά.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.