Σουτζουκάκια με ρεβίθια και πλιγούρι

Υλικά για 4 μερίδες:

Για τα σουτζουκάκια:
  • 4 φλιτζ. βρασμένα ρεβίθια
  • ½ φλιτζ. πλιγούρι Πίνδου
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανός
  • 1 κ. σ. κύμινο
  • 2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • αλεύρι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
Για την σάλτσα ντομάτας:
  • 3 φλιτζ. τριμμένη ντομάτα
  • 5 λιαστές ντομάτες σε λάδι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 κ. σ. κύμινο ελαιόλαδο
  • αλάτι
Εκτέλεση:

Μουσκεύετε το πλιγούρι σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό για 30’ και το στραγγίζετε. Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα ρεβίθια και το πλιγούρι και τα πολτοποιείτε. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μαϊντανό. Τα ρίχνετε στο μείγμα με τα αλεσμένα ρεβίθια και το πλιγούρι και προσθέτετε το κύμινο, το μπέικιν και λίγο αλάτι. Ζυμώνετε το μείγμα και αν είναι υγρό, ρίχνετε 2 -3 κουτ. αλεύρι. Αφήνετε το μείγμα για 30’ στο ψυγείο και μετά πλάθετε τα σουτζουκάκια. Τηγανίζετε τα σουτζουκάκια σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και τα βγάζετε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 3-4 κουτ. ελαιόλαδο και ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες, το κύμινο και λίγο αλάτι. Στραγγίζετε και ψιλοκόβετε τις λιαστές ντομάτες και τις ρίχνετε στη σάλτσα. Βράζετε για 20‘. Οταν βράσει, ρίχνετε τα σουτζουκάκια και τα αφήνετε στη σάλτσα μέχρι να τα σερβίρετε. Συνοδεύετε με βρασμένο ρύζι.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.