Φακές με χαλούμι και κρίταμο

Υλικά για 4 μερίδες:
  • 250 γραμμάρια φακές Καστοριάς
  • 200 γραμμάρια χαλούμι
  • 1 φλιτζάνι κρίταμο τουρσί
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • ελαιόλαδο
  • ξίδι
  • μπαλσάμικο
  • αλάτι
Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τρίβετε το σκόρδο. Τα σοτάρετε με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, ρίχνετε τις φακές, συμπληρώνετε 3 φλιτζάνια νερό και τις βράζετε για 30 λεπτά χωρίς να τις αλατίσετε. Αν δείτε πως στεγνώνουν, συμπληρώνετε ελάχιστο χλιαρό νερό. Οταν βράσουν οι φακές, τις κατεβάζετε από τη φωτιά και τις αλατίζετε.
Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την πιπεριά. Τα ρίχνετε στις βρασμένες φακές, περιχύνετε με 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και 3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο και ανακατεύετε. Κόβετε το χαλούμι σε φέτες και τις ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Βάζετε τις φακές στα πιάτα και μοιράζετε το κρίταμο τουρσί και τις φέτες του ψημένου τυριού.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.