Χοιρινό με πουρέ φασολιών και σάλτσα ντομάτας

Υλικά για 4 μερίδες:

Για το χοιρινό:
  • 1 κιλό χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο κομμένο σε μερίδες
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κλωναράκια σέλερι
  • 4 καρότα
  • 2 φλιτζάνια ντοματάκια κονκασέ
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για τον πουρέ φασολιών:
  • 4 φλιτζάνια φασόλια μέτρια Φαρσάλων βρασμένα
  • 1 κουτ. του γλυκού πάπρικα
  • 1 φλιτζάνι χλιαρός ζωμός κρέατος ή κοτόπουλου
  • ελαιόλαδο
  • ξίδι
  • αλάτι
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:

Για το χοιρινό: καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα καρότα. Καθαρίζετε από τις ίνες του και ψιλοκόβετε το σέλερι. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το σέλερι. Προσθέτετε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρετε γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές. Σβήνετε με το κρασί, ρίχνετε τα ντοματάκια, συμπληρώνετε 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό, αλατοπιπερώνετε και βράζετε το φαγητό για 1 ½ ώρα σε μέτρια φωτιά.

Για τον πουρέ φασολιών: Βάζετε στο πολυμίξερ τα βρασμένα φασόλια με το ζωμό, 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ξίδι, την πάπρικα και λίγο αλάτι και πολτοποιείτε. Σερβίρετε το χοιρινό και τη σάλτσα του με τον πουρέ φασολιών και πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.