Πουρές από φασόλια γίγαντες

Υλικά για 4 - 6 μερίδες ως γαρνιτούρα:
  • 6 φλιτζάνια έγχρωμοι γίγαντες-ελέφαντες Πρεσπών
  • 1 φλιτζάνι ζωμός κρέατος ή λαχανικών
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές του γλυκού κύμινο
  • 2 κουταλιές του γλυκού τριμμένος ξερός κόλιαντρος
  • 4 κoυταλιές της σούπας χυμός λάιμ
  • 1 μεγάλη σφιχτή ντομάτα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 4 κoυταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • αλάτι
Εκτέλεση:

Βγάζετε το κοτσανάκι και τους σπόρους από την πιπεριά και την κόβετε σε μικρούς κύβους. Ψιλοκόβετε την ντομάτα και το κρεμμύδι. Ανακατεύετε τα λαχανικά με 3 κουταλιές ελαιόλαδο, το μαϊντανό και λίγο αλάτι. Βάζετε τους βρασμένους γίγαντες στο πολυμίξερ με το ζωμό, το ελαιόλαδο, το κύμινο, τον κόλιαντρο, το χυμό λάιμ και λίγο αλάτι. Πολτοποιείτε το μείγμα και το σερβίρετε με το μείγμα των λαχανικών.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.