Γίγαντες στιφάδο

Υλικά για 4 μερίδες:
  • 300 γραμμάρια γίγαντες-ελέφαντες Πρεσπών
  • 500 γραμμάρια κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 2 φλιτζάνια ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • ελαιόλαδο
  • ξίδι
  • αλάτι
Εκτέλεση:

Μουσκεύετε τους γίγαντες από την προηγούμενη ημέρα. Τους στραγγίζετε και τους βράζετε σε 1 λίτρο νερό χωρίς αλάτι για 1 ώρα. Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε σε 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, τα  φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, την ζάχαρη, 2 κουταλιές ξίδι και λίγο αλάτι. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Προσθέτετε τους γίγαντες, συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, ανακατεύετε με το μαϊντανό καισερβίρετε.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.