Φακές με γαλοπούλα και ντομάτα

Υλικά για 4 μερίδες:
  • 300 γραμμάρια φακές Καστοριάς
  • 500 γραμμάρια φιλέτο από στήθος γαλοπούλα
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι ντοματάκια κονκασέ
  • 2 καρότα
  • 4-5 κλωναράκια σέλινο
  • 1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι
  • 1 κουταλιά του γλυκού βασιλικός
  • ελαιόλαδο
  • ξίδι μπαλσάμικο
  • αλάτι
Εκτέλεση:

Βράζετε τις φακές σε νερό χωρίς αλάτι για 20 λεπτά. Τις στραγγίζετε χωρίς να τις ξεπλύνετε. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και ψιλοκόβετε το σέλινο. Κόβετε το φιλέτο της γαλοπούλας σε μικρότερα κομμάτια. Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα και το κρέας. Αφήνετε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά και προσθέτετε τις φακές, τα ντοματάκια, το σέλινο, τα μπαχαρικά και 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος. Αλατίζετε, ρίχνετε το θυμάρι και το βασιλικό και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 25–30 λεπτά. Οταν βράσει το φαγητό, περιχύνετε με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.