Σαλάτα με φασόλια, φακές και γαρίδες

Υλικά για 4 μερίδες:
  • 1 φλιτζάνι φασόλια πλακέ μεγαλόσπερμα Καστοριάς βρασμένα
  • 1 φλιτζάνι φακές Καστοριάς βρασμένες
  • 12 γαρίδες Νο 3
  • 2 καρότα
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές του γλυκού τριμμένος ξερός κόλιαντρος
  • 1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 2 λάιμ ελαιόλαδο
  • αλάτι
Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κέλυφος και τις αλατίζετε. Τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά με 2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο, τις πασπαλίζετε με 1 κουταλάκι κόλιαντρου και τις σβήνετε με το χυμό από το ένα λάιμ. Τις κατεβάζετε από τη φωτιά. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα καρότα, βγάζετε τα κοτσανάκια και τους σπόρους από τις πιπεριές και τις κόβετε σε μικρούς κύβους. Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα φασόλια με τις φακές, τα καρότα, τις πιπεριές, τον υπόλοιπο κόλιαντρο, τη ρίγανη, το μαϊντανό και λίγο αλάτι. Προσθέτετε 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, το χυμό από το δεύτερο λάιμ και ανακατεύετε. Σερβίρετε με τις σοταρισμένες γαρίδες.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.