Γίγαντες με ψάρι στο φούρνο

Υλικά για 4 μερίδες:
  • 250 γραμμάρια έγχρωμοι γίγαντες-ελέφαντες Πρεσπών βρασμένοι
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 πράσα
  • 4 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο  4 φιλέτα ψαριού (μπακαλιάρος, γαλέος ή πέρκα)
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 χούφτα ανάμεικτα φρέσκος μαϊντανός και δυόσμος
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα πράσα. Βγάζετε τα κοτσανάκια και τους σπόρους από τις πιπεριές και τις κόβετε σε ροδέλες. Ζεσταίνετε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια με τα πράσα και το σκόρδο. Προσθέτετε τις πιπεριές, τους γίγαντες και αλατίζετε. Βράζετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα ταψί
και βάζετε ενδιάμεσα τα φιλέτα του ψαριού, αφού τα αλατοπιπερώσετε πρώτα. Περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20 λεπτά. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και το δυόσμο, ραντίζετε το φαγητό με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.