Φασόλια με πατάτες και άγρια μανιτάρια στο φούρνο

Υλικά για 4 μερίδες:
  • 3 φλιτζάνια βρασμένα φασόλια μέτρια Φαρσάλων
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 3 πράσα
  • 1 φλιτζάνι ντοματάκια κονκασέ
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 1 φλιτζ. άγρια αποξηραμένα μανιτάρια Πίνδου
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση:

Μουσκεύετε τα μανιτάρια σε 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό. Τα αφήνετε για 30 λεπτά και τα στραγγίζετε. Ψιλοκόβετε τα μανιτάρια και κρατάτε το νερό που τα μουσκέψατε για να το προσθέσετε στη συνέχεια το φαγητό. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα πράσα. Τα σοτάρετε με 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για λίγο μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε τα φασόλια, τα ντοματάκια, τα μανιτάρια και το νερό στο οποίο τα μουσκέψατε. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος. Κόβετε σε λεπτές φέτες τις πατάτες. Σκεπάζετε με τις πατάτες την επιφάνεια του φαγητού, αλατίζετε και ραντίζετε με ελαιόλαδο. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά. Ξεσκεπάζετε το ταψί και συνεχίζετε το ψήσιμο άλλα 15 λεπτά. Οταν ψηθεί, αφήνετε το φαγητό να σταθεί 15 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.