Σαλάτα φακές με μήλα, φινόκιο και προσούτο

Υλικά για 4 μερίδες:
  • 3 φλιτζάνια βρασμένες φακές Kαστοριάς
  • 8 φέτες προσούτο
  • 1 πράσινο μήλο
  • 1 μικρή ρίζα φινόκιο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 3 κ. σ. ψιλοκομμένος άνηθος χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κ. σ. μέλι ελαιόλαδο μηλόξιδο αλάτι
Εκτέλεση:

Στρώνετε ένα ρηχό ταψί με αλουμινόχαρτο και βάζετε τις φέτες του προσούτο με τη σειρά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 10 λεπτά. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε το προσούτο να κρυώσει πριν το ξεκολλήσετε από το αλουμινόχαρτο. Κόβετε σε μικρούς κύβους το μήλο. Κόβετε τη ρίζα του φινόκιο στη μέση και κάθε μισό σε πολύ λεπτές φέτες. Ραντίζετε το ψιλοκομμένο μήλο και φινόκιο με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια. Ανακατεύετε σε μπολ τις φακές με το μήλο, το φινόκιο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το μέλι, 4 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές μηλόξιδο, αλατίζετε και περιχύνετε τη σαλάτα. Σερβίρετε με το ψημένο προσούτο κομμένο σε μικρότερα κομμάτια.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.