Κριθαράκι με φακές τσιγαριστές

Υλικά για 4 μερίδες:
  • 4 φλιτζάνια βρασμένες φακές Kαστοριάς
  • 4 ξερά κρεμμύδια  250 γραμμάρια κριθαράκι
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 χούφτα φρέσκια ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • ξίδι
  • μπαλσάμικο
  • αλάτι

Εκτέλεση:

Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες. Ζεσταίνετε 4 κουτ. ελαιόλαδο και τα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 25-30 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Τα αλατίζετε, ρίχνετε τη φρέσκια ρίγανη, 2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο και τα κατεβάζετε από τη φωτιά. Βράζετε το κριθαράκι σε αλατισμένο νερό και το στραγγίζετε. Ζεσταίνετε 2-3 κουτ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζετε τις φακές σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά. Ανακατεύετε το κριθαράκι με τις φακές, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το μαϊντανό και σερβίρετε.

Tips

Γενικές Συμβουλές

Πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και τρόπους μαγειρέματος τα όσπρια «κρύβουν» πολλές γευστικές εκπλήξεις. Όπως και να τα μαγειρέψετε, με ό,τι και να τα συνδυάσετε, είναι χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές : 

  • Όλα τα όσπρια, εκτός από τις φακές, θα πρέπει να μουλιάζουν για περίπου 8 με 12 ώρες πριν μαγειρευτούν. Ο χρόνος μουλιάσματος αυξάνει όσο απομακρυνόμαστε από την εποχή της σοδιάς τους. 
  • Καλό είναι να μη προσθέτουμε σόδα για το μαλάκωμα των οσπρίων.  Η σόδα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες.
  • Το αλάτι πρέπει να μπαίνει πάντα στο τέλος. Το αλάτι όταν μπαίνει από την αρχή του βρασίματος σκληραίνει την φλούδα τους.
  • Κάθε όσπριο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο βρασίματος, οπότε δεν πρέπει να βράζουμε στην ίδια κατσαρόλα διαφορετικά όσπρια.
  • Τα όσπρια απορροφούν εύκολα τα αρώματα / γεύσεις άλλων συστατικών κατά το μαγείρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα βοτάνων, χορταρικών και μπαχαρικών.
  • Μην ξεχνάμε να τα συνδυάζουμε με καρότα, ντομάτες και πιπεριές και να τα συνοδεύουμε με λευκό κρασί. Καλό είναι να κλείνουμε το γεύμα με ένα πορτοκάλι. (δείτε ενότητα: Διατροφική αξία).
Μανιτάρια

Πριν μαγειρέψετε τα μανιτάρια πρέπει απαραίτητα να τα μουσκέψετε σε χλιαρό νερό για 20 – 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν νερό, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο (ψητά, τηγανιτά, σαν σούπα, στο φούρνο κτλ).
Δοκιμάστε τα ως αρωματικό συστατικό σε διάφορα συνταγές που θέλετε να εμπλουτίσετε με το άρωμά και την γεύση τους.